Duit Tabung Nak Pergi Holiday Kat Bandung

Jumaat, Mac 27, 2009

Kuantan Part 1

Yeay !! Esok nak g kuantan ... jumpa my hubby !! Kiteorang plan ahad tu nak g karnival Jom Heboh pastu ronda2 Kuantan !! Dah lama x pegi sana ... kecik2 dlu ada pegi sebab arwah nenek ramai sedara kat Pahang ... Nanti aku update aktiviti kiteorg kat sana ok !!

Selasa, Mac 24, 2009

Taken


Last week, me and my friends pegi la tengok movie. Actually, masa sampai kat cinema tu we all x sure nak tengok cerita ape. Tetiba jek, one of my friends ternampak poster cerita ni and he said jom laa tengok cite nih. Aku pun on jek laa sebab dah tak tau nak tengok movie ape. Tengok poster macam best, tapi tak pernah nampak pun trailer dia kat tv. Tapi xpelah, layan jek sebab aku memang suka tengok movie hollywood klu hero dia hero2 lama mcm harrison ford, nicolas cage, george clooney compare dengan hero2 baru nih. Pada aku, hero2 hollywood yang lama ni, memang xde tandingan. Makin tua makin hensem. Very tempting ... huhu ;p .

Memula tengok cite nih, dalam hati aku mesti cite ni slow tapi bile dah setengah jam tengok, hemmm memang x nyesal la beli tiket. Walaupun cerita dia xdelah promosi giler2 kat tv even b4 this, memang tak pernah tengok trailer dia kat wayang tapi cite dia memang best, penuh action and of coz la cite omputih ni kan, kekadang melampau terror hero dia !!

Cerita dia berkisar tentang Bryan Mills, seorang bekas perisik yang sanggup terbang ke Paris semata-mata ingin menyelamatkan anak dia Kim yang telah diculik ketika bercuti kat sana. Dengan menggunakan skills dia sebagai perisik, Bryan berjaya menjejaki penculik anak dia ni. Anak dia telah menjadi mangsa sindiket penculikan gadis muda yang pergi bercuti then sindiket ni akan jual gadis2 tersebut untuk dijadikan pelacur.

Memang best arr cite nih. Mesej dia tentang kasih seorang bapa pada anak dia walaupun dia dah berpisah dengan ex-wife dia. Dia sanggup menggadai nyawa demi selamatkan anak kesayangan dia. Mungkinlah di dunia nyata, cerita ni macam impossible, mana taknya, bapak dia boleh plak berdepan dengan mafia2 dunia sorang2, pastu kena tembak tak kena, gaduh dengan crook pun luka2 sikit tapi kata orang kasih ayah sepanjang hayat. Mana ada bapa yang tak sayang anak (kecuali bapa yang memang berhati setan). Sedih dan terharu gak la tengok cite nih, sebab walaupun anak dia tipu dia, si bapa ni tetap sanggup berusaha mencari anak dia di negara asing. Nasib bapak dia hero kan ... huhu !!

So, kalau anda tercari2 cerita ape nak tengok (tak kisahlah tengok kat wayang or beli DVD) i would like to recommend cerita nih. Memang best and menarik !!

Anak Kucing


Anak kucing aku dah besar dan sangat lincah !!

Isnin, Mac 23, 2009

Tag Dari Kazen Pulak !!



11 Perkara Yang Orang Tak Tahu Pasal Aku

( susah gak tag ni ... ;p )



1) Aku suka beli barang yang aku tak perlu pastu aku menyesal

2) Tido yang ganas berpusing2 tahap gaban !!

3) Jarang sekali mahu mengemas rumah kecuali tgh rajin giler or rumah dah macam hampeh

4) Suka main mesej dengan suami compare dengan phone call

5) Pakai cermin mata besar masa kecik2 dlu (bile tengok gmbr lama, adus ....)

6) Cepat moody kalau jumpa orang yang perangai macam taik !!

7) Kalau marah suka senyap (bertahun lamanya pun xpe)

8) Kalau nak kuar umah, boleh menukar baju berkali2 (kononnya nak cr yang sesuai, lastly pki jugak baju yang memula ... sungguh sengal aku ini)

9) Selalu demam or tak sedap badan kalau husband gi outstation

10) Tak suka basuh, jemur dan sidai baju, leceh tol la ...

11) Berangan sebelum tido (aktiviti wajib sejak kecil lagik)



~ Saya nak tag GG, Adah, Yatie, Nenny, Rina dan semua yang membaca entry ini ~

Tag ... amik dari Yatie



TAG ABOUT YOUR HUSBAND



He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
- berita tv3, action movies

You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
- dia selera melayu, salad yang dia makan cicah sambal belacan ... huhu ...

What’s one food he doesn’t like?
- tose kot ... dia cakap x kena dengan tekak dia

You go out to eat and have a drink. What does he order?
- ermmm ... tgk tmpat la tp mostly dia tya aku nak mkn ape sebb aku suka bwk g tmpt western food ... klu warung biasa dia order nasi daging merah dengan teh panas.

Where did he go to high school?
- Sek Men Air Tawar 2 ( betul ke ek ??? )

What size shoes does he wear?
- 8 or 9

If he was to collect anything,what would it be?
- kereta mainan ... siap nak buat tmpt display tapi haram ...

What is his favorite type of sandwich?
- sardin

What would this person eat every day if he could?
- gulai kampar ... ;(

What is his favorite cereal?
- cocoa crunch ( tu pun sebab aku yg selalu beli ... )

What would he never wear?
- short pants klu g jalan2 la

What is his favorite sports team?
- tak minat sukan, time sekolah main pingpong jek ...

Who did he vote for?
- rahsia

Who is his best friend?
- rerakan dia masa kat jepun dulu

What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
- shopping and boros ( kekadang jek ... )

What is his heritage?
- melayu sesangat !!

What is his favourite colour?
- blue

What is his habit?
- cabut janggut di mana jua dia berada ( sakit ati aku tengok !! )

What is he proud of?
- his job and me, of course .... ;)

Lastly, do you think he will read this?
- nope, never ..... his kinda buta IT ... sory baby !!


~ saya nak tag Nenny, Rina ~

Luahan Hati Seorang Teman

Semalam, aku berbual dengan seorang teman. Dia tengah risau giler sebab dia akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi. Segala persiapan sudah diatur. Of coz, as a bride-to-be, there's alot of things that we need to consider. Baju pengantin, make-up, jadual nikah and the list goes on and on. So far, i think preparation my friend ni memang tip-top la because she want her wedding to be perfect (everybody does). But, there's one thing yang membuatkan dia tension giler ... guess what ?? Her future mother-in-law !!! It's not that her future mom-in-law tu bad person or what, it's just that she's too strict. Ermm ... kesian dekat teman aku yang sorang nih. Bakal mak mertua tu jenis yang tegas dan mahu anak2 mengikut kata dia. Tunang teman aku ni plak, jenis takut dengan mak. Nak bagi pendapat for own wedding pun susah. Everything nak kena ikut style mak dia. Actually, problem teman aku ni takdelah teruk mane pun. Dia cuma tension that she's can't be as perfect as her mom-in-law nanti. Semua kerja nak kena buat on time and pantas. Aku pun kesian tengok teman aku nih, sebab aku dah terlalu lama kenal dia. I know what kind of person she is. Dia sama spesis dengan aku la. Bukan rajin sangat, tapi takde la pemalas sangat. Jenis yang buat keje ikut mood. Itu yang dia risau sangat nanti lepas kawin dia terbawak2 perangai dia, then kena bambu dengan mak mertua. Ish ... ish ... takut seh !! (nasib mak mertua aku sporting, huhu ...) To my beloved friend, sabar la yek !! Like i said yesterday, buat ikut kemampuan. Jangan paksa diri. Cubalah ubah cara hidup tu. Practice makes perfect. InsyaALLAH, mak mertua ko tu akan nampak keikhlasan hati ko (pandainya aku bagi nasihat kat orang). Aku doakan semoga perkahwinan ko nanti akan berjalan dengan lancar, ko akan ciom molot dengan mak mertua ko and ur marriage will last forever !! Don't forget, lepas ko kawin kite gi holiday sama2 ok !! Haha ... chaiyokk my friend !!

Sabtu, Mac 21, 2009

Kerana Dendam

Aku dapat idea nak tulis entry ni lepas tgk drama Korea, The Devil/Mawang. Best jugak la cerita ni (sebenarnya nak tgk sangt cerita ni sebab hero dia hensem dan aku suka iaitu Joo Ji-Hoon... start minat kat dia masa dia berlakon Princess Hours). Cerita ni berkisar ttg seorang adik yang menuntut bela atas kematian abang dia dengan menggunakan identiti orang lain.

Aku bukan nak review pasal cerita ni tapi mesej dalam cerita nih. Motif utama cerita ni adalah dendam. Kerana dendam, manusia boleh hilang pertimbangan dan kewarasan. Kerana dendam jugak, keluarga boleh porak-peranda. Ada juga manusia yang mati dalam dendam. Sape2 jek boleh jadi pendendam termasuk aku. Aku terfikir kenapa manusia boleh jadi seorang yang pendendam. Mungkinkah kerana penderitaan yang mereka alami menjadikan mereka manusia yang buta hati atau mungkinkah kerana mereka ini jenis yang memang tak boleh tengok orang lain hidup senang.

Aku mungkin tak layak untuk memberikan pendapat kerana selalunya orang cakap bila kita tak kena, kita takkan tahu perasaan orang yang mengalami sesuatu perkara itu. So far, ALHAMDULILLAH ... aku tak pernah lagi berdendam dengan orang lain walaupun aku pernah dikutuk dan dihina. Pada aku, itu semua lumrah hidup. Mana ada manusia yang hidup mereka sempurna dan perjalanan hidup manusia tak selalunya seperti apa yang dirancang.

Pada pendapat aku, orang yang pendendam ni, jenis yang memendam perasaan. Mereka sukar untuk meluahkan segala masalah mereka pada orang lain. Bila hati dan minda mereka dah dipenuhi dengan penderitaan, mereka mula menjadi pendendam. Mereka nak orang yang menyebabkan mereka terseksa melalui perkara yang sama yang pernah mereka lalui. Mereka lebih senang bersendiri dan tidak mempercayai orang lain selain daripada diri mereka sendiri.

Bagi aku, tiada yang baiknya bersifat pendendam. Kalau kita berjaya mengenakan orang yang kita dendam tu, apa yang kita dapat ?? Kepuasan hati ??? Ermm .. tapi terpulang la pada diri masing2. Tepuk dada tanya diri.. Apepun, harap2 la semua umat manusia di muka bumi ALLAH ini dijauhi dari sifat pendendam.

- Untuk Dia -



Dalam hati ada rindu, bagaimana meluahkannnya
Dalam hati ada kasih, bagaimana menzahirkannya
Dalam hati ada cinta, bagaimana menuturkannya

Aku merindui cintanya
Aku merindui belaiannya
Aku merindui harumnya

Datanglah kasih dalam mimpiku
Agar dapat ku sentuhi hatimu
Datanglah kasih dalam jagaku
Agar dapat ku cium kasihmu

Aku rindu pada dirimu ...

Selasa, Mac 17, 2009

Lepak-ing with them ( yang CRAZEEE GILER ... hahaha !! )







Them *** Ct N Haza ***
Date *** 14th MaRcH 2009 ***

VeNUe *** JuSco TebRaU ***


ACtiVitiEs :
**** Makan Kat Secret Receipe **** Dibelanja Oleh Cik Ct ****
**** Tengok Movie **** Dragonball Evolution ****

**** Pusing2 **** Masuk Jusco **** Tengok Ct Shopping ****

**** Dah Penat **** Lepak Fudcort **** Minum Air Jek ****



Yeah !! Yeah !!




Yihaaa !! I've got another award ...

Arigato to Nenny coz sharing this award wif me ...

Now, i would like to share this award with

Nenny
Yati
Adah
GG
Rina

Sabtu, Mac 14, 2009

Panduan Mengenai Pemakanan Seimbang


Sebenarnya, aku ni bercita-cita untuk untuk berdiet (walaupun terlewat tapi ok la kan, bak kata omputih, better late than never) ... So, aku pun goggle la mengenai panduan pemakanan seimbang. Goggle punya goggle, aku jumpa satu website ni. Bagus website ni, byk panduan mengenai diet dan pemakanan sihat bukan untuk diri sendiri sahaja malahan untuk seisi keluarga khususnya anak2. Aku tertarik dengan 1 artikel dalam website ni. Jom kite tengok ...



*************************************************************************************

A guide to healthy eating


IT IS a common misconception that healthy eating is bland, boring and difficult to practise. Truth is, you don’t have to be qualified in nutrition to make it part of your daily living. Another misconception is that healthy eating is only about restrictions. Draconian “rules” like “no salt, no sugar, no fats, no this, or no that” only serve to further mystify everyone.

By the same token, there are some parties that propagate trendy diet regimes or insist upon “special food” based on dubious scientific evidence, if at all any! When people get the wrong idea about healthy eating, they reject it (can you blame them?). By rejecting, they are only depriving themselves of one of life’s pleasures, or end up compromising their health.

To set things right, the Technical Working Group on Nutritional Guidelines under the auspices of the National Coordinating Committee on Food and Nutrition (NCCFN), Ministry of Health Malaysia deci-ded to produce the Malaysian Dietary Guidelines 1999. They made it simple to practise healthy eating through nutritious food choices everyday.

What should you eat? How much should you eat? Can you be sure of meeting your nutritional needs? Follow the guidelines and you will be well informed of what to eat to enjoy a healthier and more fulfilling life-style.

The basic concept is to eat according to our needs and maintain a well-balanced diet. Yes, we’re going to discuss the Food Guide Pyramid.

The Food Guide Pyramid is not as sensational as some new-fangled diet ideas that are abound. It is based and validated by scientific research. Compelled by the evidence, the World Health Organisa-tion (WHO), governments and mainstream health professionals are happy to acknowledge that it’s safe and sensible. More importantly, it is proven to work by helping people eat right for good health.

Sure, we admit that there are other dietary systems out there but they are mostly developed for people with health conditions. Some are associated with health risks or side effects that are usually not mentioned.

If you are healthy and want to stay that way, take this simple advice: follow the Food Guide Pyramid. In other words, your daily meals should consist more of the foods from the lower levels of the Pyramid and the least from the upper levels. It’s amazingly simple.

The Basic 8
With the Malaysian Dietary Guidelines, there are only eight simple messages:

Variety
In Malaysia, we generally categorise foods into four main groups — carbohydrate; fruits and vegetables; protein; and milk and dairy products. Within each food group, there are many different types of food. For example, the carbohydrate group consist of rice, other cereals, cereal products, bread, noodles, pasta and tubers.

It should be a cause for celebration to know that the Malaysian Dietary Guidelines recommends savouring the variety that’s out there. And why not? Variety is the spice of life. Besides, it’s a great way to ensure you receive the diffe-rent combinations of energy (calories) and nutrients (carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals and fibre) that each type of food offers.

Exercise
If you are overweight (Body Mass Index of 25 to <30),>

Cereals and produce
Go for whole-grain products as they are high in iron, phosphorous, vitamin B and fibre content. Peas, beans, lentils and soybean products tend to be rich in protein, carbohydrates, fibre and some vitamins (especially vitamin B). Have at least one selection that is rich in vitamin A or carotenoids daily (dark green vegetables, carrots, tomatoes, sweet potatoes, mango, papaya or melon).

Also, eat at least a selection that is rich in vitamin C (guava, papaya, oranges, mangoes or star fruits). Fibre from these foods helps im-prove bowel function and reduces constipation, diverticular disease and haemorrhoids (piles). Fibre may also lower the risk of heart disease and some forms of cancer.

Minimise Fat
Dietary fat is important to your health. However, excessive fat in-take is the main culprit responsible for overweight. It also results in high cholesterol and triglyceride levels in the blood. Use as little cooking oil as possible; instead of frying all the time, try grilling, microwaving or steaming. Choose lean meat and discard the skin. Don’t forget to limit foods (like burgers, crisps and kueh) that may contain high amount of hidden fats. It’s fine to take cholesterol-rich foods once in a while.

Less salt
Sodium is naturally present in many raw and processed foods. Therefore, it is unnecessary to add extra salt to your meals. Control salt intake by limiting the consumption of salted foods and condiments (soy or oyster sauce). Choose fresh foods over convenient foods and “fast foods.” Read food labels to determine sodium amounts in processed foods and snack items. You can also substitute salt with herbs and spices for seasoning.

Watch the sugar
Excessive sugar intake tends to displace nutritious foods and can contribute to nutritional inadequacy, dental cavities and raised levels of triglycerides in the blood (in susceptible individuals) and gastro-intes-tinal irritation. The World Health Organisation recommends that not more than 10% of energy should come from sugar. So go easy on sugar.

More water
Water is essential for digestion, nutrient absorption, transportation and excretion of waste products, regulation of body temperature; and lubrication of moving parts. Yet, your body loses a total of about one and a half to two and a half litres a day. Replace lost fluid by drinking at least six to eight glasses of water everyday. Don’t wait until you’re thirsty; you might not realise that you’re dehydrated already.

Practise Breastfeeding
Healthy eating begins at birth. Breast milk provides all the nu- trients your baby needs for growth and development — including brain development. Breastfeeding is also beneficial to the mother and promotes bonding with the baby. Give your baby the best start in life.

Professor Dr Mohd Ismail Noor, a nutritionist, is the chairman of the Technical Working Group On Nutritional Guidelines, president of the Malaysian Association For The Study of Obesity, and vice-president of the Nutrition Society of Malaysia. For further information on the Malaysian Dietary Guidelines, visit http://www.nutriweb.org.my.

Jumaat, Mac 13, 2009

Anda Stress ???


TIPS MENGATASI STRESS


Permata ( Untuk Isteriku ) - Kopratasa



Kopratasa


Permata (Untuk Isteri Ku)

Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang

Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami

Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku




P/S : Buat semua isteri dan juga bakal isteri !!


** To download this song, click here **

One Fine Day ... ;)



InsyaALLAH, one fine day ... klu ada rezeki aku nak pegi tempat2 ni ...
Wish me LUCK ... ;) !!

Selasa, Mac 10, 2009

Sales !! Sales !! Sales !!



I loves to shop but not till drop la ;) ... so, aku memang tgu la saat2 ada sales nih. Tak kira la kat mane2 shopping complexes or outlet branded items yang aku suka, memang aku pegi walaupun tak beli pape. Cuci mata pon jadilah ... hehe ... One of my favourite place to shop ialah Jusco !! Right now, Jusco is having sales from 27 Feb - 23 Mar 2009. What I like most about Jusco ni ialah dia ada 1 women clothes department yang menjual baju2 untuk wanita bersaiz XXL macam aku ... huhu ... which is Scarlet Plus.

Sejak aku tau adanya department ni, memang di situlah first entry aku kalau masuk Jusco. Baju2 dia boleh tahan la .. dari segi fesyen, kualiti and the most important is harga dia memang ok la ... still within budget aku la !! As you all know, size macam aku ni memang susah nak cari baju. Kalau ada pon, confirm mahal (which is aku mencik giler ...). Pastu fesyen dia kekadang macam makcik2. Helo !! Orang gemuk tak boleh nak berfesyen ker ?? (pun aku mencik jgk ...). So, dengan adanya Scarlet Plus ni, dapat la jugak orang2 bersaiz macam aku ni pakai baju yang in-trend bak kata orang putih. Aku memang dh byk sangat baju dari brand ni. Aku pedulik ape orang cakap xde class, yang penting it's my money !! I don't give it a da** (tak baik carut2 tau ... dosa ... nnti masuk neraka ... ;p). So, pada mereka2 yang bersaiz XXL, if you girls still tercari-cari baju yang sesuai, why not you try pegi Jusco then cari brand ni, sure x menghampakan.

Cerita pasal baju kat Jusco ni, aku pernah ditegur oleh makcik di kafe Klinik Rawatan Pesakit Luar Hospital Besar ... dia tanya aku mane aku beli baju2 and seluar yang besar2 sebab menurut kata makcik di kafe yang begitu peramah itu, anak dia pon badan macam aku. Punyalah susah nak cari baju yang sesuai !! Aku dengan hidung yang terkembang-kembang kerana bangga terus memberitahu makcik itu bahawasanya aku membeli pakaianku di Jusco. Murah dan berbaloi !! Hehe ... aku promote Jusco la plak !! Bukannya ape, aku rasa memang patut pun ada lebih byk kedai yang jual baju size XXL kat luar sana sebab bukan orang kurus jek pakai baju ... hehehe ... So, moral of the story, jom mari kite ke Jusco membeli baju di Scarlet Plus sementara ada sales. Jom !! Jom !! Peace !!

Isnin, Mac 09, 2009

Resepi : Mee Kari

Harini nak share resepi one of our favourite food ... huhu ;)




( gambar ini hiasan semata-mata )



~ Mee Kari ~ ( 4-6 persons )


A) Bahan-Bahan Kering
~ Mee Kuning - basuh sehingga bersih dan dicelur
~ Taugeh - dibasuh bersih / dicelur
~ Sawi - potong dan dicelur
~ Kerang - direbus
~
Tauhu - 10 keping ( digoreng dan dipotong kecil )
~ Kacang Panjang - potong dan dicelur
~ Lada merah dan Lada hijau
~ Bawang Goreng
~ Limau Kasturi
~ Daun Sup dan Daun Bawang


B) Bahan - Bahan Kuah Kari
Bahan untuk menumis : ~
~ Bawang merah - 7 biji
~ Bawang putih - 5 ulas
~ Halia - 1cm
( Kesemua bahan di atas hendaklah dikisar hingga halus )

Bahan Lain :~
~ Rempah kari ikan / daging - 5 sudu
~ Santan - dari 1 biji kelapa (boleh ditukar dengan susu cair - 1 tin)
~ Cili Kisar - 3 sudu
~ Fishball - 20 biji ( dipotong dua )
~ Fishcake - 5 keping ( dipotong kecil )
~ Isi Ayam - 500 gram
~ Garam secukup rasa
~ Minyak untuk menumis
~ Air - 2 cawan


Cara-cara membuatnya kuah kari :~

1) Panaskan minyak, selepas itu tumis bahan kisar sehingga wangi.
2) Kemudian, masukkan cili kisar dan rempah kari serta air, tumis sampai garing.
3) After that, masukkan pula fishball, fishcake dan isi ayam, tunggu sehingga bahan2 tadi empuk.
4) Then, masukkan santan / susu cair dan biarkan mendidih.
5) Akhir sekali bubuh garam secukup rasa.


Cara-cara menghidangkan mee kari :~

~ Letakkan mee, kerang, tauhu serta sayur-sayuran ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah kari tadi. Taburkan bawang goreng, daun sup, daun bawang, lada merah dan hijau. Perahkan sedikit limau kasturi. Siap untuk dihidangkan !! Mudahkan ... selamat mencuba ~

Air Kelapa

Dah lama nak sebenarnya aku nak minum air kelapa. Tapi, aku taknak beli yang kat kedai or pasar malam sebab biasanya diaorg dah campur dengan air. Aku nak minum yang fresh punyer !! So, bile balik kampung laki aku last Sunday, aku dengan manjanya telah menyuruh laki aku amikkan air kelapa. Kat rumah mak mertua aku banyak pokok kelapa, durian pun ada... huhu ... ;) dan macam2 la pokok lain like rambutan, petai and sukun. Dan dengan segeranya, laki aku mengait kelapa itu untuk diberi minum kepada aku. Hehe ... Jom tengok my hubby in action !!


~ Pencarian Kelapa Bermula ... ~


Sabtu, Mac 07, 2009

Aku Tak Macam Ko ...

Aku paling tak suka dengan orang yang suka membanding2kan diri dia dengan orang lain. Aku memang cukup tak berkenan la terutama perbandingan itu melibatkan material. Memang aku menyampah giler. Dah selalu sangat aku dengar perbandingan ini diwar2kan sampai naik muak. Kalau nak merendah diri pun, bukan itu caranya. Janganlah sampai meletakkan diri sendiri ke tahap paling teruk semata-mata nak perli orang lain. Antara perbandingan yang selalu aku dengar sikit lebih kurang macam kat bawah ni la ...

1) Rumah 'aku' tak besar macam rumah 'ko' ...
~ rumah si 'aku' ni reban ayam kot, xpun rumah si 'ko' tu banglo 3 tingkat di atas bukit sebab tu si 'aku' tersangatla merendah diri. besar atau tidak sesebuah rumah tu, tengokla poket dan akaun bank sendiri. kalau mampu, apa salahnya si 'ko' beli rumah besar ... ikut kemampuan masing2 la kan. benci giler la pada si 'aku' tu ... padahal umah dia lebih kurang sama jek, cume sajek ngada2 ckp macam tu .. manalah tau klu si 'ko' puji dia balik ckp umah dia besar jugak !!

2) 'Aku' tak mampu la nak pakai kete sampai 2 mcm 'ko' ...
~ yang ni pun sama ... kekadang si 'ko' ni bukanlah nak pakai kereta sampai dua pun. maybe, sebelum dia kawin dia dah pakai kete, pastu kebetulan lepas kahwin isteri/suami dia pon pki kete. so, masing2 mampu nak bayar kereta sendiri ... apa salahnya ?? maybe hala tuju tempat kerja pun lain2, so lagi mudah guna dua kereta ... itupun boleh jadi isu !!

3) Muka 'aku' tak licin/cantik macam muka 'ko' ...
~ hahahha ... kalau dah tau muka tu x licin, nape lah si 'aku' ni tak pergi buat facial ker ape ker ... pastu dok sibuk nak bagitau satu dunia kulit dia tak cantik. yang kelakar tu, biler jumpa orang lain yang kulit muka seangkatan dengan dia pun, still lagik nak cakap kulit dia x cantik ... sebenarnya sebab nak suruh si 'ko' tu puji la dia sikit, cakap kulit dia ok jek !!

4) Laki 'aku' tak hensem macam laki 'ko' ...
~ lerr ... jodoh pertemuan kan ditentukan oleh ALLAH. kalau si 'ko' dapat laki hensem macam Brad Pitt, tu dh kire rezeki dia la kan. patutnya, sebagai isteri kite kenalah puji laki kite depan orang, tapi entah kenapa si 'aku' ni lebih suka memburukkan laki dia. seperti biasalah kan ... dialog seperti ini tujuannya adalah sama seperti dialog yang lain dimana si 'aku' mau si 'ko' memuji laki dia hensem !!


Kalau nak diikutkan, banyak lagilah perbandingan yang biasa aku dan kite sume dengar. Kalau sekali-sekala ( sebab kekadang aku pun macam tuh ... huhu ;D ) boleh lah dimaafkan. Ini tidak, setiap kali si 'aku' jumpa si 'ko' mesti nak keluar dialog2 di atas, memang sumthing wrong somewhere la dengan si 'aku' nih !!

Tak tau la nak cakap samada orang2 begini jenis cemburu atau dengki. Cemburu tu tak salah asalkan tak melampau. Kalau dah terover itu bukan cemburu tapi confirm la tuh dengki ... Harap2 la aku dijauhkan dari sifat sebegitu. Bersyukur dengan segala pemberian dari ALLAH. Setiap kurniaan-NYA ada kelebihan, terpulang kepada kita bagaimana mahu menilai dan menggunakan kurniaan itu ...

Kesian L - Kucing Putihku

Semalam kucing putih aku telah bergaduh dengan seekor kucing putih yang lain sampai luka telinga dan leher dia. Kesian dia. Dahla kucing yang sekor lagik tuh besar dari dia. Kucing aku tu plak sekarang makin menjadi2 nak tunjuk terror. Pantang nampak jantan lain, memang dia kejar ajak gaduh. Aku takut nanti dia kalah pastu luka teruk. Risau sungguh. Aku ni dah macam jaga anak. Tapi, hanya mereka yang suka kucing sahaja memahami perasaan aku. Macamane aku tak suka tengok kucing lain sakit or luka2 mcm tu la aku x suka kucing aku jatuh sakit. Sedih tau ... Semalam lepas dia gaduh tu, aku nmpk luka dia, aku terus nangis pastu sapu minyak gamat kat luka dia. Aku terus tak kasi dia keluar sebab kucing putih sekor lagik tu ada asik datang. Dah kena halau pun dia datang lagik. Aku terus menelepon adik2 dan kazen aku serta meng'mms' gmbr kucing yang sekor lagik tuh. Masa ckp dengan diaorang aku boleh control lagik, tapi bile aku bercerita tentang perihal itu pada suamiku, aku tak dpat tahan airmata terus nangis balik. Kucing aku si L tu terus tido pastu mcm gelisah, mungkin sakit sangat agknya kena gigit. Huhu ... sedih balik nih. Nak nangis semula ... ( jap jap lap airmata .. isk isk isk ) ... Kesian anak mumy !! Dlu aku nih xdelah peminat kucing sangat, tapi sejak aku amik 2 ekor kucing tu dari member aku ( thanks raja 4 the cats ) aku terus jatuh cinta ... memang macam jaga anak ... kena pastikan makanan dan air dia cukup, bersihkan pasir ( kucing aku berak n kencing dalam pasir khas yang dibeli di kedai ) dan sumtimes mandikan klu dh kotor sgt. Pasni harap2 si L x gaduh lagik sebab dia belum besar sangat. Kucing2 lain yang aku pernah jumpa kat area umah aku tu sumenya besar2 dari dia. Takutnya .... x sanggup nak bayangkan klu dia kena terkam dengan kucing2 lain itu !!



~ ini kucingku L ~







~ ini kucing yang telah bergaduh dengan kucingku ~

** sama kan ??? **

Khamis, Mac 05, 2009

Kekurangan dan Kelebihan

Aku bukan manusia baik jauh sekali sempurna. Sama macam orang lain, aku ada kekurangan dan kelebihan. Pada aku, semua ciptaan ALLAH di muka bumi ini tak kira manusia, haiwan atau tumbuh-tumbuhan, semuanya ada keistimewaan dan keburukan sendiri. Semua ciptaan ini ada yang disukai dan dibenci. Citarasa semua orang tak sama. Ada orang suka kucing, orang lain pulak suka itik. Ada orang suka bunga ros, orang lain pulak suka daun2. Ada orang suka kawan dengan aku, orang lain pulak menyampah tengok aku. Tapi, aku tak pernah pedulik semua tu. Apa yang penting dalam hidup aku ialah aku enjoy each moment of my life eventhough sumtimes life's sucks !! Kadangkala kekurangan itu boleh jadi satu kelebihan bile tiba masanya ...


Kekurangan aku ...

1) Tak cantik dan gemuk sejak kecil - tapi it's not a big deal ... aku bersyukur dengan diri aku seadanya. aku selalu terfikir, mungkinkah sekiranya aku cantik dan berbadan solid, aku akan jadi orang yang bongkak dan lupa diri. mungkinkah aku akan hanyut dalam kemodenan dunia. mungkinkah aku akan jadi salah seorang manusia yang hilang akhlak. ermmm ... the moral of the story, be proud of urself dan jangan lupa asal usul, agama dan budaya kita.

2) Pemalu - Dulu aku memang pemalu sangat. Susah nak baik dengan orang sampai orang ingat aku sombong dan perasan bagus. Kalau jumpa orang yang aku tak berapa nak kenal, aku memang payah sangat nak bercakap. Tapi sejak kebelakangan ni, aku terover kepoh lak. Memang suka sangat bercakap. Maybe confident level aku dh naik sikit kot. Mungkin jugak sebab dah makin dewasa, faktor kerja yang terpaksa berdepan dengan orang ramai, sebab tu aku makin banyak bercakap sampai suka melalut yang bukan2 lebih2 lagik bile aku berjumpa dengan rerakan baikku.

3) Suka merajuk - Perangai aku yang satu ni semakin menjadi-jadi after i've got married. Pantang kena tegur dengan laki aku, mulalah muncung aku panjang berdepa. Kekadang tu, aku merajuk tak tentu pasal. Benda kecik pun aku boleh besar2kan sampai merajuk pastu nangis2 sampai bengkak mata. Pernah ada sekali tu, hubby aku sajek nak ajar aku, dia biar jek aku merajuk sampai tertido aku kat lantai dapur ( kalau ingat balik, YA ALLAH malu giler ... sebab aku merajuk hanya kerana berebut bantal .. huhu )

4) Cepat naik angin - Ni satu lagik perangai buruk aku. Kalau ada benda yang aku buat tapi aku tak puas hati, memang cepat lah darah aku menyirap. Aku boleh jerit2 macam orang gile. Yang jadi mangsa kucing aku. Aku pun tak tau nape, setiap kali aku naik angin, mesti kucing aku nak manja2. Ishh orang tengah marah, ngada2 nak buat perangai ... memang la kena jerit dengan aku ( harap maaf kepada kucingku ... mumy sayang kamu !! )

5) Cakap lepas - Dulu aku tak macam ni. Sekarang jela aku berani sikit. Kalau aku rasa aku betul, aku sound direct jek. Klu orang kena sound tu nak kecik ati ker ape, aku x pedulik la.



Kelebihan aku ...

1) Pendengar yang setia - Aku memang menjadi tempat rerakan meluahkan perasaan. Mane yang aku boleh tolong, aku tolong la. Dapat dengar pun jadi la kan ...

2) Terang hati - Bukanlah pandai sangat pun tapi alhamdulillah ... kalau ada benda baru yang aku belajar, aku cepat tangkap la.

3) Pandai masak dan suka masak - Hikhik ... xdelah perfect sangat tapi bolehla. Selalu gak ajak kengkawan rasa masakan aku. Tapi, aku still kena belajar lebih banyak lagik.


Pada orang kat luar sana, kekurangan bukanlah satu perkara yang perlu dimalukan. Kalau kita bijak menanganinya, kekurangan tu boleh jadi sesuatu yang positif. Begitu juga dengan kelebihan. Kite kena selalu ingat bahawa kelebihan itu hanya pinjaman di dunia semata-mata. ALLAH mampu menarik balik segala kelebihan itu dengan sekelip mata. Cintai dirila kita sendiri sebelum menyayangi orang lain. Be yourself and follow your hearts !!


~ Signed, Sealed, Delivered ~



Selasa, Mac 03, 2009

Birthday Treat

Semalam my hubby belanja aku makan kat Secret Recipe sebagai hadiah birthday. Tahun ni aku x mintak ape2 sebab dah x tau aku nak apelagik. Setakat ni sume benda yang aku nak, aku dah dapat. So, aku malas nak mintak hadiah. My hubby plak jenis memang x pandai nak beli2 hadiah ni. Tapi aku x kecik ati pun. Tunggu aniversary jela nanti baru aku fikir nak hadiah ape. Dia dah belanja makan kek fave aku Chocolate Banana pon dah kira ok. Thanks sayang ...

Koleksi Novel - Little Black Dress

Aku ni suka membaca. Sume jenis buku aku baca asalkan ianya menarik perhatian aku. Aku kongsi baca dengan adik2 aku. Tak kira la novel or majalah, in Malay or English .. sume aku bantai. Tapi, buat masa ni aku suka baca novel English dari koleksi Little Black Dress. Novel dia best2. Banyak berkisar tentang wanita, cinta, keghairahan dan unsur2 seks tapi xla melampau. Buat masa ni aku ada 4 koleksi novel dari publisher ni. Paling aku suka tentang koleksi2 ni adala kerana harganya yang tersangat la murah, just RM19.90 jek. Another thing is, cover dia yang fancy dan comel. First time aku tengok aku dah terpikat. Selepas ni, aku akan tambah lagik koleksi buku2 aku. Huhu ...



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin