Duit Tabung Nak Pergi Holiday Kat Bandung

Rabu, September 09, 2009

Home Sweet Home ...

Pejam celik pejam celik, macam tak percaya it's been a year since i moved in to our own house. We moved in to this house first Ramadhan last year. So, this is 2nd year we celebrate hari raya here. Memang tak prnah terfikir nak ada rumah sendiri secepat ini. I guessed it comes naturally when you've married, to start family mesti agenda nak beli rumah ada dalam list. En. Rizal memang dah lama nak beli rumah sendiri since the first year of our marriage tapi masa tu biasalah ekonomi belum stabil. We have to rent a house first. 3 tahun duduk rumah sewa, and suprisingly bila kira2 semula duit yang dilaburkan untuk bayar sewa which is almost rm15k, rasa macam nak terduduk dan golek2 menangis sebab banyak wehhh amaun tuh !!!!

Masa mula2 cari rumah dulu, berpusing jugak la satu JB. Pergi survey sampai ke area Masai and Pasir Gudang. Memang ada jumpa rumah yang berkenan di hati tapi aku yang taknak sebab jauh. Aku lebih prefer area Skudai sebab aku membesar kat sini. Lastly, tak dapat area Skudai tercampak kat Kangkar Pulai but still it's near Skudai. And the most important, dekat dengan kawan2 aku ... hehehe ... giler poyo cara pemikiran di kala itu !!

Eventhough this area macam jauh and belum membangun which is takde shopping complex ... (cheet !!! itu jek yang aku ingat) but i believed one day it's going to be big !! Sekarang ni pun dah banyak sangat kawasan perumahan yang dibangunkan kat area sini. Macam2 jenis nama taman sampaikan dah tak tahu kat mana dan juga sangat mengelirukan.

For me, apa yang seronok about having our own house is kita boleh ubahsuai rumah mengikut idea and kreativiti sendiri. Tapi kena ikut budget la. For now, aku just buat ubahsuai mana yang patut jek dulu because budget sangat terhad. InsyaALLAH, next time kalau ada rezeki lebih boleh change to new interior. Idea memang banyak. Kalau duduk2 berbual dengan En. Rizal sambil berangan nak tukar tu, tukar ni memang beshh giler. Nama pun berangan kan ... so bayangkan jelah nak letak apa dalam rumah, dalam bilik, kat dapur. Aishhh seronok la ...

Raya tahun ni, ikut perancangan awal memang turn rumah aku tapi lepas pemergian Emak, kami berkira2 nak balik beraya dengan Abah. Semua belum finalized lagi. Tengok la macamane nanti. Nasib la satu negeri dan berdekatan, senang nak balik kampung. Kalau sorang selatan sorang utara, jenuh gak ...

Sebelum terlupa, nak amik kesempatan untuk wish Happy Hari Raya to all !!

1 ulasan:

nedza berkata...

selamat hari raya, maaf zahir & batin

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin