Duit Tabung Nak Pergi Holiday Kat Bandung

Khamis, November 19, 2009

An Instant Mom


Being an instant mom to 2 boys definitely not an easy task. At first, it's kind of hard because i'm not use of it. Aku terpaksa menyesuaikan diri untuk mengikut kerenah mereka. Nama pun kanak2 kan ... sometimes they can be so cute, the other time they can be so annoying ... especially kalau diaorang tiba2 buat perangai pastu nangis tak tentu pasal.

Aku mengaku kekadang boleh hilang sabar dengan perangai diaorang tapi takde lah sampai tahap nak mendera just mulut jek selalu cakap 'nanti ibu popok (pukul=cubit=rotan=etc) nak ???' ... Selalunya teknik ni menjadi supaya diaorang behave tapi kadang2 tak jadi langsung ... bak kata orang masuk telinga kanan, kuar telinga kiri. Aku selalu senyum sorang2 terkenang agaknya macam tu lah perangai aku time kecik2 dulu. Selalu buat ibu dan nenek aku naik darah ... hehehe

So far, Azeem dengan Aiman senang nak manage. Aku pun dah sediakan schedule untuk diaorang. First thing in the morning lepas diaorang datang, bagi minum susu then kena tidur. Biasanya dalam pukul 10 pagi diaorang terjaga, aku bagi sarapan pastu terus mandi. Then, main2 or tengok tv sampai kul 1 tgh. After that, makan tengahari. Selalunya, lepas makan tengahari diaorang akan tidur sampai petang. Bila dah bangun semula, just tengok tv or main2 sesama sendiri.

Aku pulak, time diaorang tido la time untuk online or buat kerja rumah. Kalau tak memang tak boleh tinggal sebab Azeem suka mengacau adik dia. Kekadang aku pegi dapur kejap jek pun dia boleh usik adik dia sampai nangis. Yang si adik pulak, pantang kena usik sikit, asik nak merengek ... manja la katakan ...

In the end of the days, aku puashati sebab dapat jalankan tugas dengan baik. Hehe ... ada chance untuk jadi ibu mithali ni ... one fine day ...

Apepun, tugas seorang ibu memang mencabar ... so aku tabik spring kat ibu2 di luar sana yang boleh manage anak2 yang ramai ... InsyaALLAH , aku juga mau jadi seperti itu !!

2 ulasan:

yatiyahya berkata...

faizah..tetiba kan rasa mcm nk duduk uma dan jaga budak2...hehhehe..mls dah nk kejer2 ni..

Ieja RizaLiza berkata...

yeker ??? yg kita pulak dah setahun tak kejer rasa macam nak cari keje pulak ... tepu otak ni asik dok umah ...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin