Duit Tabung Nak Pergi Holiday Kat Bandung

Khamis, Februari 11, 2010

Penne Pasta with Beef Sauce

Actually dah berzaman aku masak benda ni. Adalah sebulan yang lalu tapi masa tu macam takde mood nak upload gambar ke resepi ke. Tapi, tadi bila godek2 lappy ni, ternampak pulak gambarnya, terus aku seperti mendapat hidayah semangat nak tunjuk kat semua orang betapa aku boleh masak western/italian food walaupun resepi dia ikut sesuka hati aku. Dah aku yang masak, ikut selera akulah kan ... hehehe

Kalau tiba-tiba selera melayu korang murtad berubah nak makan pasta, bolehlah amik resepi yang tak seberapa ni. Kalau sedap, sila-silalah puji. Kalau tak sedap, puji jugak. Tak baik kutuk-kutuk tau. Sebab, kalau tak sedap, korang la yang tak pandai masak. Aku masak sedap jek ... Bahahaha !! ;o


p/s : tapi takde gambar step-by-step la ... lupa nak snap. korang ikut jek resepi, insyaALLAH menjadi ... kalau nak adjust pun takpe, takde siapa yang marah !! tapi, atas tanggungjawab sendiri eh ...


**************************************



PENNE PASTA WITH BEEF SAUCE



Bahan-bahan : ( Untuk 4-6 orang )

1) Satu bungkus penne pasta - 500 gram (ikut brand apa yang korang suka, kalau aku biasanya guna San Remo)

2) Daging kisar - 500 gram (tukar ayam pun boleh)

3) Sos Spageti - 1 tin (brand Prego atau apa-apa saja)

4) Cendawan butang - dihiris

5) 2 biji bawang merah - dicincang halus

6) 2 ulas bawah putih - dicincang halus

7) Cheese Mozarella

8) Sedikit mentega untuk menumis

9) 1 helai daun bay (takde pun takpe)

10) Garam, gula dan lada hitam untuk penambah rasa

11) Satu cawan air rebusan pasta




CARA-CARA MEMASAK


1) Rebus pasta dalam air mendidih, letak sedikit minyak dan garam dalam air tersebut. Rebus dalam 10-15 minit (tengok label). Lepas dah masak, angkat dan toskan. Jangan cuci dengan air sejuk.

2) Dalam kuali lain, cairkan mentega, tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.

3) Masukkan sos spageti, air rebusan pasta dan daun bay, biar mendidih.

4) Lepas sos mendidih, masukkan daging kisar dan gaul rata, biar sampai daging empuk.

5) Bila daging dah empuk dan kuah hampir pekat, letak cendawan dan bahan penambah rasa ikut selera korang.

6) Matikan api, baru masukkan pasta yang telah direbus tadi dan gaul2 biar mesra.

7) Isikan separuh dari pasta tadi ke dalam loyang dan tabur cheese. Then, tuang balance pasta, dan lagi sekali tabur cheese kat atas dia.

8) Bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah selama 25-35 minit.

9) Siap untuk dihidangkan.




inilah hasilnya



siap untuk menjadi santapan piranha



ini side dish ... drummet AYAMAS ... yumyum

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin